Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Αγριεύει η κόντρα με τους δικαστές! Πρόστιμο στον Σταϊκούρα;

Λογικά, αν οι δικαστές συνεχίσουν την κλιμάκωση της κριτικής τους προς την κυβέρνηση, την επόμενη φορά θα μιλήσουν για χούντα! Διότι πόσο απέχει η ρητορική που χρησιμοποιούν τώρα από αυτό, όλοι το αντιλαμβάνονται.
Την προηγούμενη φορά είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση για αυταρχικές συμπεριφορές, λέγοντας ότι όταν δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης και μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού! Σήμερα, ημέρα συζήτησης στη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή κατά 50% των περικοπών του 2012 στα στελέχη ΕΔ και ΣΑ με ταυτόχρονη όμως μείωση κατά 50% των αναδρομικών ποσών που είχαν εκδικαστεί για τους δικαστικούς προγενέστερα, και οι πέντε πρόεδροι των Ενώσεων των δικαστικών λειτουργών, απάντησαν με μια πρωτόγνωρη σε σκληρότητα ανακοίνωση:
Οι δικαστές μιλούν απερίφραστα για «κλιμάκωση της κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής  της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και  σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος  ως Κράτους Δικαίου».

Δεν καταγγέλλουν απλώς την κυβέρνηση, αλλά ζητούν από τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία , προειδοποιώντας τους ότι «παραβιάζουν απροσχημάτιστα  το Σύνταγμα  και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου».
Εκλαμβάνουν ως «τιμωρία» των Δικαστικών Λειτουργών την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή κατά 50% των ήδη ψηφισθέντων γι’ αυτούς κονδυλίων,  επειδή προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία.
Στη Βουλή μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά απέφυγε να απαντήσει στους δικαστικούς, αφήνοντας το πικρόν ποτήριο …πλήρες για τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον προερχόμενο και εκ του δικαστικού σώματος κ. Αθανασίου, σε νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε και η τροπολογία –λαιμητόμος. Ο Χρ. Σταϊκούρας απέδωσε την μη πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών στη δημοσιονομική κατάσταση και στο ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να επιβάλλει ισοδύναμα μέτρα επιβαρύνοντας άλλες κοινωνικές τάξεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος του υπενθύμισε όμως ότι το ΣτΕ όταν δικαίωσε τους ένστολους, έλαβε υπόψη του τα επιχειρήματα του υπουργείου περί δημοσιονομικών δυσκολιών και τα απέρριψε. Μάλιστα, κατέθεσε στην Ολομέλεια και ένα απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 3/9 του υπουργείου Οικονομικών που αποδεικνύει ότι ήθελε να διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας αν θα συμμορφωθεί ή όχι με τις δικαστικές αποφάσεις.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα λήξης της προθεσμίας που έχει τεθεί από το ΣτΕ για την συμμόρφωση της κυβέρνησης, τα ψέματα τελειώνουν για τον υπουργό. Όλα δείχνουν ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ θα προχωρήσει στην ίδια γραμμή που ακολούθησε από την αρχή, δικαιώνοντας τα στελέχη ΕΔ –ΣΑ. Αν διαπιστώσει ότι η αρχή που υποχρεούται σε συμμόρφωση, δεν έχει συμμορφωθεί προς την απόφαση μέσα στην ταχθείσα από αυτό προθεσμία, βεβαιώνει τη μη συμμόρφωση της Διοικήσεως προς τη δικαστική απόφαση και προσδιορίζει ένα χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί στον ενδιαφερόμενο, ως κύρωση για τη μη συμμόρφωση της Διοικήσεως προς τη δικαστική απόφαση.
Εάν μετά την επιβολή της χρηματικής κύρωσης η Διοίκηση εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, μπορεί ύστερα από επανάληψη της σχετικής διαδικασίας να επιβληθεί και νέα χρηματική κύρωση. Οι αποφάσεις του τριμελούς συμβουλίου, με τις οποίες προσδιορίζεται χρηματικό ποσό ως κύρωση σε βάρος της Διοικήσεως, εκτελούνται κατά τις οικείες περί εντάλματος πληρωμής διατάξεις.

Ιδού ολόκληρη η ανακοίνωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης:

«Καταγγέλλουμε  ότι  η Κυβέρνηση  για  μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα  ζητήματα παραβιάζοντας απροσχημάτιστα  το Σύνταγμα  και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου.
Με  τροπολογία που κατατέθηκε στις 10.11.2014 σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης  η Κυβέρνηση  i)  Προβαίνει  σε αυθαίρετη  μερική εφαρμογή  των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη  των δημοσιονομικών στόχων,  εμφανίζοντας έτσι  τη  Δικαιοσύνη ως  λειτουργικά περιττή και  δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής. ii) Καταργεί πρόσφατο νόμο (ν. 4270/2014) που θεσπίστηκε  σε συμμόρφωση προς την υπ’ αριθμ. 88/2013  απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών  των Δικαστικών Λειτουργών,  οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση αυτή, επικαλούμενη  την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους. Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους Δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους Δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της.
 Η επιχειρούμενη  με την  εν λόγω τροπολογία,  και μάλιστα για πρώτη φορά,      υπαναχώρηση της Πολιτείας από τις επιταγές  δικαστικών αποφάσεων προς τις οποίες η ίδια  είχε  συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του Κράτους, αλλά και  η απαράδεκτη προσπάθεια αιτιολόγησης της εν λόγω όψιμης ανατροπής, εν είδει «τιμωρίας», των Δικαστικών Λειτουργών, επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία, συνιστούν μείζον θεσμικό ατόπημα, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική  αποτελεσματικότητα  της Δικαιοσύνης σε όλους τους ‘Eλληνες πολίτες. Η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών  αρχών  του Κράτους  Δικαίου   και αποτελεί κλιμάκωση κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής  της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και  σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος  ως Κράτους Δικαίου.
 Καλούμε τους Έλληνες Βουλευτές, να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της Δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπό την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του ΝΣΚ, στο σύνολό τους, θα πράξουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα για την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης.  
 ΟΙ  ΠΡΟΕΔΡΟΙ  ΤΩΝ  ΕΝΩΣΕΩΝ
 Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου
Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος ΝΣΚ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.